7 sprzętów gastronomicznych, które musisz mieć w swojej restauracji

Planując otwarcie restauracji, musisz przejść przez najważniejszy proces, czyli podjęcie decyzji, w jaki sprzęt ją wyposażyć. Zważając na fakt, że kuchnia jest centrum lokalu, będziesz zmuszony do wyboru elementów najlepszej jakości, które podołają trudowi codziennego użytkowania. Dobrze się zastanów przed zakupem. Oto najważniejsze rzeczy, o których powinieneś pamiętać.

  1. Lodówka i zamrażarka

Pozwalają na utrzymanie produktów w świeżości przez dłuższy czas, dlatego nie trzeba chyba wspominać o ich istotności. Przy zakupie zwróć uwagę przede wszystkim na wymiary lodówki, jej pojemność oraz energooszczędność. Dodatkowym atutem jest funkcja „NoFrost”, która nie tylko likwiduje wilgoć z urządzenia, ale również nie pozwala na osadzanie się lodu i szronu w jej wnętrzu.

  1. Stół roboczy

Miejsce do przyrządzania jedzenia musi zapewnić Ci odpowiednią wygodę. Dobrym rozwiązaniem są stoły ze stali nierdzewnej. Oprócz mniejszego zużywania pod wpływem wilgoci, stoły stalowe charakteryzują się odpornością na wchłanianie bakterii i innych zanieczyszczeń.

  1. Krajalnice

Jest to sprzęt, który pozwoli Ci na szybką i łatwą obróbkę mięsa, sera, wędliny czy pieczywa. Decydując się na wybór odpowiedniej krajalnicy, zwróć przede wszystkim uwagę na materiały z jakich jest wykonana. Pod uwagę bierz tylko te, wykonane ze stali nierdzewnej lub tytanu. Ostrze krajalnicy powinno być dodatkowo hartowane – zwiększa to jego trwałość. O rozmiarze, wydajności oraz kwestii, czy krajalnica jest automatyczna czy manualna decydują zapotrzebowania w danej kuchni. Jeżeli taki sprzęt jest często wykorzystywany, lepiej postawić na automatyczną.

  1. Miksery

W tej kwestii wybór jest bardzo duży. Najlepiej kierować się tym, jak często taki sprzęt będzie wykorzystywany. Jeżeli pieczeniem zajmujemy się na co dzień, bardzo dobrym rozwiązaniem okaże się mikser automatyczny. Jeżeli chodzi o moc oraz prędkości obrotowe, to im więcej tym lepiej. Wyższe wartości pozwolą na lepsze oraz dokładniejsze wymieszanie ciasta. Możesz również zdecydować się na mikser z funkcją blendera.

  1. Kuchenka

Do wyboru mamy dwie podstawowe kuchenki: elektryczną oraz gazową. Przy wyborze jednej z nich najlepiej kierować się własnymi upodobaniami. Obie mają tyle samo wad ile zalet. Do największych zalet kuchenki gazowej możemy zaliczyć niższą cenę oraz możliwość natychmiastowej zmiany temperatury. Natomiast w przypadku kuchenki elektrycznej będzie to lepsza wydajność, łatwiejsze czyszczenie czy większe bezpieczeństwo.

  1. Piekarnik

Dobieramy w zależności od zapotrzebowania. Może być zintegrowany z kuchenką lub wolnostojący, o różnych mocach oraz różnych trybach pracy.

  1. Zlew i zmywarka

Pozwolą Ci utrzymać sprzęt gastronomiczny w czystości. Najlepiej zwrócić uwagę na wymiary. Dobieramy według własnego gustu. W przypadku zmywarki, warto zainteresować się jej zużyciem energetycznym.

Podsumowanie

Pamiętaj, że sercem każdej kuchni jest jej kucharz. To od niego zależy jakość przygotowanych posiłków. Dlatego przede wszystkim należy skupić się na rozwijaniu umiejętności kucharskich. Sprzęt gastronomiczny jest tylko narzędziem!

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *