Czym jest młynek do zlewu i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

Wielu z nas pewnie po raz pierwszy spotyka się z czymś, co określane jest jako młynek do zlewu. Urządzenie, które wynalezione został już w 1927 roku w wielu państwach jest standardem i wyposażeniem niemalże każdego domu, natomiast w naszym kraju dopiero co stopniowo zaczyna zyskiwać popularność oraz swoich zwolenników. Czym zatem jest młynek do zlewu, jakie ma zastosowanie i czym kierować się przy wyborze?

Młynek do zlewu dla każdej kuchni

Jak powszechnie wiadomo, kuchnia jest miejscem, w którym każdego dnia produkowana jest ogromna ilość odpadków. Oczywiście większość z nich trafia do kosza jaki i do specjalnych pojemników przeznaczonych do segregacji śmieci lub też te w formie płynnej często wylewane są do toalety.  Jednakże wiele z nich w postaci drobnych resztek powstałych w trakcie przygotowywania posiłków jak i znajdujących się na talerzach po ich spożyciu chcąc nie chcąc ląduje w naszych kuchennych zlewach. Mają one postać stałą jak i płynną. Każdego dnia, myjąc naczynia do rur kanalizacyjnych przedostaje się wiele zanieczyszczeń w postaci właśnie wspomnianych resztek i płynów, w tym tłuszczów.  Można je usunąć z syfonu, jednak problem pojawia się, gdy zalegną one w odpływie, do którego dostęp jest znacznie utrudniony. Osadzające się tam resztki mogą spowodować zablokowanie przepływu wody, a przez to jej zatrzymywanie się ( i cofanie) w zlewie. Popularnym i dość typowym rozwiązaniem jest w takich sytuacjach stosowanie specjalnych chemicznych preparatów przeczyszczających, które są szkodliwe dla zdrowia. I tu właśnie pojawia się alternatywa w postaci młynka do zlewu.

Młynek do zlewu – działanie

Młynek montowany jest w otworze ściekowym w zlewie. Nie posiada on żadnych ostrzy ani nożyków, a jedynie wirujące talerze. Jego zadanie polega oczywiście na zlikwidowaniu (zmieleniu jak i rozdrobnieniu) wszystkich odpadów organicznych. Jak zatem to się dzieje, skoro urządzenie te nie posiada ostrych elementów? Działa tutaj siła odśrodkowa, która rozbija resztki do rozmiaru ok. 2 mm. Tak powstałe okruszki są spłukiwane po włączeniu wody do kanalizacji. Należy jednak pamiętać, aby odpuszczając wodę była ona zimna, ponieważ w ten sposób chłodzi urządzenie. Młynek może mielić resztki warzyw, owoców, fusy po herbacie jak i kawie oraz wszystko, co jest miękkie. Nie wolno wrzucać do niego elementów twardych takich jak np. kości oraz odpadków innych niż organiczne w postaci np. torebek po herbacie.

Jaki młynek do zlewu wybrać?

Przy wyborze należy kierować się takimi parametrami jak jego moc oraz głośność. Wiadomo, że im większa moc, tym młynek ma lepszą skuteczność w usuwaniu niechcianych resztek. Na rynku można znaleźć modele, które są w stanie zmielić nawet drobne kosteczki z mięsa.

Mówiąc o głośności, należy zaznaczyć, że większa moc nie zawsze idzie w parze z większą głośnością. Wiele zależy także od tego, z czego np. zrobiony jest zlewozmywak. Wraz z nieustającym rozwojem technologii producenci starają się jednak tworzyć modele coraz to bardziej ciche.

Młynki różnią się także sposobem rozdrabniania. Są takie, które mają tylko jeden stopień, jak i te bardziej zaawansowane, w których możemy ustawić odpowiedni tryb w zależności od tego, co chcemy zmielić. Pojemność komór waha się natomiast w graniach 900 – 1200 ml.

Pamiętajmy także o gwarancji, ponieważ jest to urządzenie elektryczne, które jak każde inne może być podatne na usterki. Gwarancja z reguły wynosi od 2 do 6 lat.

Młynek do zlewu – zalety

Aby w pełni przekonać się do zamontowania w swojej kuchni młynka do zlewu, warto poznać  jego zaletami.

  • Koniec problemu z zapychającym się odpływem.
  • Nie trzeba dokładnie usuwać wszelkich resztek ze zlewu.
  • Młynki mogą być montowane praktycznie w każdym zlewozmywaku.
  • Brak konieczności czyszczenia rur szkodliwymi środkami chemicznymi.
  • Możliwość mielenia różnych odpadów.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *