Pakowarka próżniowa – jak wybrać?

Żywność pakowana próżniowo pozostaje świeża przez dłuższy czas. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, dlatego przed wyborem urządzenia trzeba wiedzieć, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu. Oto kilka najważniejszych kryteriów:

  • Moc urządzenia – jest to niezwykle ważne kryterium, gdyż od niego zależy, jak szybko urządzenie pracuje. Im większe i grubsze są woreczki, tym maszyna pracuje wolniej, gdyż trudniej jest wypuścić z folii powietrze, dlatego warto zwrócić uwagę na ten parametr.
  • Grubość woreczków – grubsze materiały rzadziej ulegają zniszczeniom, w związku z tym warto sprawdzić, czy pakowarka nie ma pod tym względem ograniczeń.
  • Wydajność pompy – im wydajność jest większa, tym szybciej urządzenie wypompowuje powietrze. To kryterium jest szczególnie istotne, jeżeli planujemy korzystać z większych opakowań.
  • Maksymalne podciśnienie – to bardzo istotna cecha pakowarki, ponieważ im wyższe podciśnienie, tym dłużej zapakowana próżniowo żywność będzie mogła pozostać świeża. Niestety nie każdy producent podaje informację o tym parametrze.
  • Długość listwy zgrzewającej – ten parametr ma szczególnie duże znaczenie w wypadku, jeżeli chcemy pakować próżniowo duże obiekty, ponieważ długość listwy ustala, jaką największą szerokość woreczka możemy umieścić w urządzenie. Na ogół stosuje się listwy osiągające maksymalnie 30 cm, są jednak pakowarki z listwą przekraczającą 100cm.
  • Tryb pracy – na rynku możemy znaleźć pakowarki, które pracują jedynie w trybie manualnym. Są także takie umożliwiające włączenie trybu automatycznego. Jeżeli nie planujemy bardzo częstego korzystania z urządzenia, spokojnie możemy wybrać te z trybem manualnym. Korzystanie z niego polega na naciśnięciu odpowiedniego guzika i przytrzymaniu pokrywy, co nie jest konieczne w przypadku trybu automatycznego.
  • Wyświetlacz ciśnienia – jest to przydatna opcja, jeżeli planujemy pakowanie próżniowe delikatnych produktów, które mogłyby ulec zniszczeniu podczas zgniecenia pod wpływem zbyt dużego ciśnienia. Wyświetlacz umożliwia nam sprawdzenie i ustawienie jego poziomu.
  • Liczba wykonywanych zgrzewów – cecha jest istotna szczególnie wtedy, kiedy chcemy pakować próżniowo wilgotną żywność, na przykład mięso. Wilgoć może spowodować, że pojedynczy zgrzew będzie zbyt słaby i się rozszczelni, dlatego warto zastanowić się nad wyborem urządzenia z podwójnym lub potrójnym zgrzewem.
  • Dodatkowe przystawki – dodatkowe akcesoria są szczególnie przydatne w wypadku, jeśli kupujemy pakowarkę do użytku domowego. W takim wypadku przydatne może okazać się wekowanie słoików, zamykanie naczyń próżniowych czy naczyń.
  • Wytrzymałość, dostępność części zamiennych – jeżeli urządzenie będzie często używane, może się przegrzać, w związku z tym szczególnie istotne jest, by istniała możliwość zakupienia części zastępczych.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *