Zakładasz pizzerię? Przeczytaj to koniecznie!

Chcąc założyć własną pizzerię, jedną z najważniejszych kwestii, jakie musimy wziąć pod uwagę, jest wybór odpowiedniego pieca do pizzy. Dokonując tej decyzji, musimy zwrócić uwagę na wiele aspektów, które będą później bezpośrednio wpływały na smak naszych wypieków. Tak więc, jaki piec do pizzy wybrać? W naszym artykule postaramy opisać się pokrótce te najczęściej używane.

Piec do pizzy jednokomorowy

Piec do pizzy jednokomorowy z zasady jest w stanie upiec jednocześnie od jednej do nawet kilku blach pizzy o średnicy około 35 cm. Sprzęt doskonale sprawdzi się w restauracjach mniejszych, bardziej nastawionych na sprzedaż bezpośrednio w lokalu. Innym częstym zastosowaniem pieca jednokomorowego jest wykorzystanie go jako pieca dodatkowego, awaryjnego, w przypadku zepsucia się większego sprzętu głównego. W tym miejscu nie można nie wspomnieć również o kompaktowych wymiarach i stosunkowo niskiej cenie opisywanego przez nas pieca do pizzy jednokomorowego. Dla wielu restauracji, szczególnie tych mniejszych może okazać się, że aspekty te są kluczowe.

Piec do pizzy dwukomorowy

Podobnie jak opisywany wyżej piec do pizzy jednokomorowy, ten dwukomorowy również doskonale sprawdzi się w lokalach mniejszych, ale i także tych większych. Dwie komory pozwalają na jednoczesne pieczenie nawet kilkunastu blach pizzy, również tych o większych lub nietypowych wymiarach. Pozwala to pizzerii na znaczne poszerzenie swojej oferty zarówno lokalowej, jak i tej dostępnej w dowozie do klienta.

Piec do pizzy dwukomorowy ze względu na większe wymiary, a tym samy wyższą cenę jest wyborem raczej dla lokali nieco większych, obsługujących większą ilość klientów. W zależności od wybranej opcji pieca dwukomorowego podobnie zresztą, jak w jego jednokomorowym odpowiedniku, możliwy jest montaż przeszklonych drzwiczek, znacznie poprawiających kontrolę nad wypiekaną pizzą.

Piec do pizzy przelotowy

Piec do pizzy przelotowy jest największym i jednocześnie najdroższym sprzętem w naszym zestawieniu. Dzięki wykorzystanej w nim technologii pozwala pizzerii w szybkim czasie wypiec dziesiątki pizz i tym samym sprostać dużemu ruchowi klientów. Dodatkową opcją dla jeszcze bardziej wymagających restauracji jest piętrowanie opisywanych przez nas pieców przelotowych. Jeszcze bardziej podnosi to i tak wysokie moce produkcyjne pieca.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb danej pizzerii, oferowanych przez nie pizz, dziennej ilości klientów. Nie ulega jednak wątpliwości, że każdy z wyżej opisanych rodzajów pieców do pizzy jest godny polecenia. My do siebie życzymy wszystkim potencjalnym kupującym podjęcia jak najlepszej decyzji co do wyboru swojego pieca do pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *