Kupujemy lodówkę

Lodówka jest podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Zanim podejmiemy decyzję, jaka będzie odpowiednia, musimy odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań. To gwarancja udanego zakupu sprzętu, który będzie niezastąpiony w naszej kuchni.

JAKA POJEMNOŚĆ?

Wybierając pojemność lodówki warto wziąć pod uwagę 3 rzeczy. Po pierwsze, powierzchnię kuchni – w dużej można postawić większą lodówkę niż w małej. Zdarza się, że wymieniamy lodówkę, gdy obecna jest za mała i za ciasna. Nie kupujmy za dużej, jeżeli nie wykorzystamy jej w całości. Pojemność lodówki decyduje o jej funkcjonalności.

Po drugie, liczba domowników, która decyduje o tym, jak duża powinna być, żeby pomieścić niezbędne produkty spożywcze. Inna pojemność byłaby w przypadku dużej rodziny, a w inna w przypadku małej. Dobrze, jak każdy ma swoje miejsce w lodówce.

Po trzecie, musi być na tyle duża, żeby był swobodny przepływ powietrza, a produkty nie były ciasno ustawione obok siebie. Nie przeładowujmy jej, żeby uniknąć szybszego psucia się produktów, gdy będą ułożone jeden na drugim. Każdy produkt powinien mieć swoje miejsce.

JAKA KLASA?

 Wyróżniamy klasę:

  • energetyczną – oznacza roczne zużycie energii, co wpływa na koszt jej eksploatacji. Oznaczamy ją literą od A do G, przy czym A jest najbardziej oszczędna, a G – zużywa najwięcej energii. Dobra lodówka powinna zużywać niewiele energii, a jednocześnie utrzymywać stałą temperaturę i to niezależnie od tego, jaka jest w kuchni.
  • zamrażania – określa najniższą temperaturę, którą możemy ustawić. Oznacza się ją gwiazdkami. Wpływa na długość przechowywania produktów. Najdłużej, bo ponad 12 miesięcy możemy przechowywać produkty w lodówce o klasie zamrażania z czterema gwiazdkami w temperaturze około -24°C. Krótkotrwałe przechowywanie jest możliwe w lodówce, gdzie najniższa temperatura, jaką możemy ustawić wynosi około -6°C.

JAKI RODZAJ?

Wyróżniamy lodówki wolnostojące i do zabudowy. Lodówki do zabudowy są sposobem na spójne zaprojektowanie przestrzeni kuchennej. Jednak są mniejsze od wolnostojących, a więc są płytsze i mają mniejszą pojemność oraz skromne wyposażenie. Mimo to zajmują o wiele więcej miejsca w kuchni.

JAKIE FUNKCJE?

Nowoczesne lodówki mają bogate oprogramowanie i dodatkowe funkcje, które przydają się w życiu codziennym. Przykładem jest, np. opcja NO FROST, dzięki której na ścianach i półkach nie osiada szron, przez co nie wymaga rozmrażania. Ciekawym rozwiązaniem jest też komora świeżości, a więc specjalna półka albo szuflada, w której temperatura jest niższa. Dzięki temu żywność dłużej pozostaje dłużej świeża.

foto: stylaga.pl

Dodaj komentarz